Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Aandeel reservefonds VvE moet in Box 3 worden opgegeven

Geplaatst op: 30-11-2017, 17:06:36

Niet leuker en ook niet makkelijker.

In het systeem van de inkomstenbelasting is de eigen woning een vreemde eend in de bijt. In box 1 vallen, simpel gesteld, alle inkomsten uit (gewezen) arbeid. Dus uw salaris en pensioen. In box 3 komt al het vermogen zoals spaargeld terug.

De eigen woning is echter ook in box 1 terechtgekomen, terwijl u daar geen inkomen uit krijgt door arbeid die u verricht. Door zelf het houtwerk te schilderen, bespaart u misschien geld. Maar u krijgt daar niet voor betaald.

Nu levert dit een klein probleem op. Als u in een appartement woont dat uw eigendom is, betaalt u iedere maand servicekosten. Een deel daarvan wordt door het bestuur van de Vereniging van Eigenaars (VvE) apart gezet voor toekomstig groot onderhoud aan het gebouw.

Dat leidde tot de vraag of stortingen in deze reservepot niet ook bij de belastingaangifte moeten worden opgegeven. Een argument hiervoor is dat een eigenaar van een woning ook geld opzij zet voor groot onderhoud en dat ieder jaar wel als spaargeld in box 3 moet opgeven. Een tegenargument is dat deze huiseigenaar gewoon over dit geld kan beschikken en het ook kan gebruiken om bijvoorbeeld een auto te kopen. De eigenaar van een appartement kan dat niet, omdat het geld gereserveerd is door de VvE.

Recent heeft de Hoge Raad bepaald dat de eigenaren van een appartement hun aandeel in de reserves van de VvE ook in box 3 moeten vermelden. Heeft u dat niet gedaan in uw aangifte inkomstenbelasting 2016? Doe het dan alsnog middels een verbeterde aangifte.

Overigens betekent deze uitspraak voor alle besturen van VvE’s en hun administrateurs meer werk. Aan het begin van ieder jaar zullen ze aan alle eigenaren van appartementen een opgaaf moeten sturen van de stand van de reserves. Maar alleen een deel van deze eigenaren heeft al zoveel spaargeld dat ze ook daadwerkelijk belasting moeten betalen in box 3 over hun deel van deze reserves.

Dus ik heb het idee dat de slogan van de Belastingdienst hier niet helemaal opgaat: Het is namelijk niet leuker, en het is voor het bestuur van de VvE ook niet makkelijker geworden.

Bron: bijdrage van Ernst Loendersloot, senior kandidaat-notaris, op www.ntrs.nl van 23 augustus 2010

Ga terug naar de vorige pagina